Populaire wandelroute van Hans

Populaire wandelroute van Hans

2018 zette Hans samen met Jan Schipper deze wandelroute in elkaar: “Over het Turf van Vrouwenveld”. Dat bleek een populaire route om te wandelen.

Benader Hans voor informatie. De flyer is in de dorpen bij horeca verkrijgbaar. De tocht is langs de hele route bewegwijzerd met blauwe, vierkante bordjes met daarop de naam van de route.

In deze wandeltocht over mooie paden worden niet alleen heidevelden en bos aangedaan maar ook de dorpen Zorgvlied en Doldersum met hun verhalen. De Maatschappij van Weldadigheid speelt hierin een rol uiteraard.

Flyer Over het Turf van VrouwenveldDeze flyer bevat informatie en verhalen van plekken die je aandoet.

Zo zie je onderweg restanten van verplaatsbare molens, ’tjaskers’  genoemd. Alleen de ronde ‘heuveltjes’ daarvan zijn nog achtergelaten en zichtbaar in het veld. Zie de foto onderaan, waar je nog een complete tjasker ziet (foto genomen bij Stobbepoel, Tronde – Elsloo)

Het verhaal van het turfmaken door vrouwen op Vrouwenveld wordt ook uit de doeken gedaan.

Hele oude karrensporen

Prehistorische karrensporen liggen als oude relicten van vroegere drukte in de steentijd op de route, net als het Jodenkerkhof langs de Boijlerweg en sporen van een vroegere jachthut.

Veldoven

Niet over te slaan zijn aan de Huenderweg tussen Doldersum en Wateren de veldoven en activiteiten daar omtrent op bepaalde momenten. De veldoven werd vroeger ter plaatse van een te bouwen object opgebouwd en de stenen werden met lokale klei daar dan gebakken. De oven werd vervolgens afgebroken en weer elders opgebouwd.

Ga genieten van deze prachtige route bij het Drents Friese Wold en Doldersummer Veld.

IMG_3525 (1)IMG_3526 (1)