Boek geschiedenis Wateren, Zorgvlied, Oude Willem

Boek geschiedenis Wateren, Zorgvlied, Oude Willem

Binnenkort is de presentatie van het nieuwe boek ‘Uit de geschiedenis van Wateren, Zorgvlied en Oude Willem’. 


De Maatschappij van Weldadigheid was van grote betekenis voor de historische ontwikkeling van de regio, die in het nieuwe boek aan de orde komt. Het fraai uitgevoerde en informatieve lees- en kijkboek is uitgegeven door de Stellingwarver Schrieversronte in Olderberkoop.

DE EERSTE LANDBOUWSCHOOL VAN DRENTHE STOND IN ZORGVLIED

Voorkant boek waar streekhistoricus Hans Salverda van www.Verdwaalniet.com 1 van de 4 auteurs van is.

De door vier auteurs samengestelde publicatie vertelt over verschillende aspecten van de geschiedenis van wat wel het ‘voeteneind van Drenthe’ is genoemd. Archeologe Janneke Hielkema beschrijft de prehistorie van het gebied. Zij laat niet alleen een aantal interessante bodemvondsten zien die toebehoorden aan de vroegere bewoners van de streek maar ook een aantal door hen opgeworpen en nog bestaande grafheuvels. Regio- onderzoeker Carol Jan Klok belicht uitvoerig de oprichting en het reilen en zeilen van het vroegere Landbouwinstituut in Zorgvlied. Dit betrof een door de Maatschappij van Weldadigheid in 1824 geopend opleidingsinstituut bedoeld om weesjongens theoretisch en praktisch te scholen tot leidinggevenden binnen de organisatie. Het instituut was indertijd de eerste landbouwschool van Drenthe en de tweede van Nederland. De eerste stond in Zeeland. Naast een informatief hoofdstuk over de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid vertelt Klok ook over het door hem onderzochte leven van zijn betovergrootvader Adriaan Kasper. Deze volgde als Zeeuwse wees een opleiding aan de bovengenoemde landbouwschool waar hij daarna al op jonge leeftijd onder- directeur werd. Het boek wordt afgesloten met een hoofdstuk over de ontwikkelingen in het beschreven gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Streek – historicus Hans Salverda, goed ingevoerd in vele vroegere aspecten van de regio, sprak daarover met Albertha Bloemhoff die ook de eindredactie van het boek op zich nam.

‘Uit de geschiedenis van Wateren, Zorgvlied en Oude Willem’ is gedrukt bij Pumba in Zwaag en voor € 19,95 binnenkort te verkrijgen bij de Stellingwarver Schrieversronte, www.stellingwarfs.nl